June 27, 2018  - 8:35 AM CET

Fire vigtige tip til en god bilferie i udlandet

Fire vigtige tip til en god bilferie i udlandet

Mange danskere foretrækker at tage bilen, når de skal på sommerferie i Europa. Uanset hvor turen går hen, og hvornår du skal afsted, er der en række ting, du bør huske til bilen, inden du krydser grænsen.

Når du planlægger bilferie, er der rigtig mange ting, du skal huske. Men særligt fire ting er det godt at have styr på, inden du krydser grænsen — uanset hvilket tidspunkt på året, du skal køre på ferie.

1: Husk advarselstrekant og veste
I mange lande er det ikke nok at have en advarselstrekant i bilen, som man skal bruge, hvis bilen er havareret. Det er også et lovkrav, at man har sikkerhedsveste i bilen til alle passagerer.

"Vestene gør det meget nemmere for andre bilister at se dig i mørket, hvis du holder i rabatten og fx skal i bagagerummet. Husk derfor på, at vestene skal være klar til brug i kabinen. De må ikke ligge gemt i bagagerummet, for man skal kunne tage dem på inden, man går ud af bilen. Vi opfordrer også til, at du medbringer førstehjælpskasse og pulverslukker på bilferien," siger Hanne Høyer, der er faglig konsulent i Topdanmark.

2: Husk at betale afgift hjemmefra — og sæt mærkat på bilen
Flere og flere lande kræver, at du betaler en afgift for at køre på motorveje og i nogle tilfælde, skal du også betale en afgift for at køre ind i visse byer — fx hvis du kører i en dieselbil.

"Tjek derfor i god tid reglerne i de lande og byer, som I kører til eller igennem og find ud af, hvor og hvordan du betaler og får mærkater til bilen. Nogle afgifter kan man med fordel bestille før afrejsen, andre kan købes ved grænsen til det pågældende land," siger Hanne Høyer, der opfordrer til at søge på ordet 'Motorvejsmærkat' på fdm.dk.

3: Kend landenes forskellige regler for fx overhaling og børns placering i bilen
I alle lande gælder, at du skal overholde fartgrænsen og du ikke må bruge håndholdt telefon under kørslen. Og du når generelt langt ved at overholde de regler, du kender som bilist i Danmark.

"Men i mange lande er der trafikregler, som vi ikke kender hjemmefra. Overtræder man reglerne, kan det koste store bøder. I Norge skal du fx altid holde stor afstand til den forankørende, så der er plads til en, der overhaler, mens du i Østrig ikke må bruge hornet i nærheden af hospitaler. Er du på vej ned fra bjergene i Frankrig, skal du altid vige for trafik, der er på vej op. Flere lande har også regler for brug af barnesæder og børns placering i bilen. Tjek derfor om der er regler i de lande, du skal igennem, inden du suser afsted med familien," siger Hanne Høyer.

FDM har en oversigt over landenes regler på hjemmesiden fdm.dk — søg på 'Regler i udlandet'.

4: Husk app'en, der viser SOS, hvor du holder, hvis bilen går i stykker i udlandet
Danskere, der tager bilen på ferie i udlandet, kan downloade en app fra SOS, der gør det nemt at kontakte SOS International, hvis bilen går i stykker et sted i Europa. Bilejere, der er kunder i forsikringsselskaber, der samarbejder med SOS, vil få udgiften dækket på bilens kaskoforsikring.

Med app'en følger også flere fordele. Den måske vigtigste funktion er, at app'en kan oplyse, hvor man præcis befinder sig og sende fotos af skaderne direkte til SOS. Derved kommer den rette hjælp hurtigere frem, og man undgår at skulle forklare sig på det lokale sprog.

"Hvis din bil går i stykker, skal du bare kontakte SOS International via app'en for at få hjælp. De kan fx hjælpe dig og dine passagerer med hurtigt at komme videre på ferie, enten i egen bil eller en lejebil, hvis det er nødvendigt. SOS International hjælper og sørger for det praktiske, og du får udgifterne dækket, hvis du er forsikret i et af de mange forsikringsselskaber, der samarbejder med SOS," siger Hanne Høyer.

I 2017 rykkede SOS International ud 16.326 gange til danskere med bilproblemer i udlandet. I langt de fleste tilfælde var der behov for bugsering til et værksted.

Her går bilen oftest i stykker — assistancer koordineret af SOS i 2017:

Tyskland:     (40 %)
Sverige:       (14 %)
Italien:            (8 %)
Frankrig:        (7 %)
Norge:            (6 %)

Fakta:

 • De fleste forsikringsselskaber er med i SOS-ordningen
 • På SOS' hjemmeside kan du læse mere om SOS app'en
 • På FDMs hjemmeside får du overblik over miljøzoner og motorvejsafgifter i Europa
 • På FDMs hjemmeside kan du finde mange gode råd om bilferie i Europa.

Andre gode råd:
Sørg for, at bilen fungerer optimalt før rejsen:

 • Få mekanikeren til at tjekke motorolien, bremserne og batteriet
 • Sørg for, at dine dæk har det rette dæktryk og at de ikke er slidte
 • Få tjekket at air condition anlægget er klar til turen
 • Få også udskiftet vinduesviskerne og fyld sprinklervæske på

Mere information:
Kontakt faglig konsulent Hanne Høyer. Mobil 27 30 02 22.


 
     

Luk vindue | Tilbage til toppen

Copyright 2018 Topdanmark | Download Adobe Reader