March 21, 2018  - 8:59 AM CET

Indbrudstyven løber med smykkerne

Indbrudstyven løber med smykkerne

Indbrudstyven elsker ferie — andres ferie. I Påskeferien er tyvene også på spil og det er især dyre ure og smykker, der er i høj kurs. I 2017 erstattede Topdanmark på landsplan over 28.000 ure og smykker. Boligartikler og værktøj er også i indbrudstyvenes søgelys.

Danmark er et af de mest indbrudsplagede lande i EU. Indbrud udgør 10% af alt anmeldt kriminalitet i Danmark. Og ferieperioder som Påsken byder på særligt gode vilkår for tyvene.

"Vi kan se, at kunderne anmelder flere indbrud i Påskeugen sammenlignet med andre uger om foråret. Det hænger formentlig sammen med, at det er en uge, hvor mange danskere holder ferie og er væk hjemmefra for at stå på ski eller nyde solen under varmere himmelstrøg," siger Maiken Russ, der er skadeleder i Topdanmark.   

Pas på smykkerne
I hele 2017 erstattede Topdanmark over 28.000 ure og smykker, der var stjålet fra danske hjem. Dermed ligger ure og smykker øverst på listen over stjålne genstande. Også i Påsken.

"Smykker og ure, men også tablets og smartphones er nemt at tage med og transportere, fx i forhold til et stort fladskærms-TV, og samtidig nemt at omsætte for tyven," siger Maiken Russ.

Registrer værdierne
Topdanmark opfordrer til, at man får smykkerne vurderet af en guldsmed, før det er for sent.

"Det er svært selv at sætte pris på smykker, og mange bliver overrasket over, hvor meget — eller hvor lidt - smykkerne er værd. En smykkevurdering består af en beskrivelse af det enkelte smykke fx hvilke sten og karat, der er tale om," siger Maiken Russ.

Det er vigtigt, at du kan dokumentere værdien af de smykker og ure, som du har mistet. Det kan gøres ved at gemme kvitteringer for købet. Har du ikke kvitteringen, kan du tage et foto af smykket.

"Men står det ikke på købsbevis eller kvittering er det også vigtigt at have skrevet alle oplysninger ned om det enkelte smykke eller have en vurdering fra en guldsmed, for at være sikker på at få den korrekte erstatning. Et foto viser ikke noget om karaten på guld, om kvaliteten af en sten eller en perle, eller om smykket fx er 2 eller 4 cm bredt. Hvis du har dokumentationen på plads, er det lettere at få værdisat tingene, hvis uheldet er ude," siger Maiken Russ.

Det er ikke kun ure og smykker, som indbrudstyvene har fokus på. Også møbler, lamper og lignende, samt værktøj er interessante for tyven.

For yderligere information om skadetal og forebyggelse
Kontakt skadeleder Maiken Russ på telefon 21 37 68 03.

Gode råd

 • Gem kvitteringer, tag foto af dine ting og få en vurdering fra en guldsmed
 • Gode låse på alle døre, der kan låses indefra med nøgle
 • Sikre vinduer med ordentlige vindueshasper og vindueslåse
 • Undlad at fortælle om tidspunktet for din ferie på fx Facebook eller telefonsvareren
 • Sørg for at huset ser beboet ud
 • Få græsset slået, postkassen tømt og skraldespanden fyldt
 • Lad nogen parkere bilen ved huset
 • Brug tænd og sluk-ure og sensorer, der tænder ved bevægelse
 • Gem alle nøgler af vejen i stedet for at have dem i nøgleskabet, hvor de er let tilgængelige.
 • Overvej at investere i en tyverialarm

På www.stopindbrud.dk er der gode råd til at sikre huset mod indbrud.

 
     

Luk vindue | Tilbage til toppen

Copyright 2018 Topdanmark | Download Adobe Reader